Snickerskake med krem og salt karamell


KAKEBUNN
  • 3 eggehviter
  • 150 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 150 g peanøtter (salte)
  • 75 g Ritz-kjeks


SJOKOLADEFYLL
  • 100 g kokesjokolade (gjerne 55% kakaoinnhold)
  • 50 g smør
  • 50 g melis
  • 3 eggeplommer


SALT KARAMELLSAUS
  • 100 g sukker
  • 3 ss vann
  • 50 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 1/2 - 1 ts flaksalt

KREM & DEKOR
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts sukker
  • 50-75 g peanøtter


Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme).

Skill eggene, og sett eggeplommene kaldt. Ha eggehviter og sukker i en bolle og pisk det til stiv marengs med en kjøkkenmaskin med visper. Tilsett vaniljesukker og bakepulver mot slutten av pisketiden. Kjør Ritz-kjeksen i en blender til den er ganske knust, men fortsatt har noen litt større biter. Hakk peanøttene grovt. Ha kjekssmulene og peanøttene i marengsen og vend forsiktig sammen med en slikkepott, til alt er godt blandet (og du fremdeles har en ganske luftig røre).

Finn frem en springform på 24-26 cm i diameter, og smør og strø den. Bre kakerøren jevnt utover. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter, til kaken er gjennomstekt. Sett kaken til avkjøling på en bakerist (fortsatt i formen).

Mens kakebunnen står i ovnen kan du lage karamellsausen. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele, og gi det et oppkok. Du må IKKE røre, men du kan vende på kjelen innimellom. La det koke på middels varme til sukkeret er smeltet og har fått en fin og gyllen farge. Tilsett smøret og rør det hele sammen (først nå er det “lov” til å røre). Ha deretter i kremfløten, litt av gangen, og rør til alt er godt blandet. Du skal nå ha en jevn og fin saus. Smak til med salt. Ha karamellsausen på et rent glass og la den avkjøles.

Deretter står sjokoladekremen for tur. Hakk sjokoladen opp i jevnstore biter og ha den i en kjele sammen med smøret, som du har delt opp i terninger. La det smelte på lav temperatur, men pass på at blandingen ikke blir for varm, for da kan sjokoladen korne seg. Pisk sammen eggeplommer og melis i en annen bolle, og tilsett den smeltede sjokoladeblandingen i en tynn stråle, mens du rører hele tiden. Fordel sjokoladefyllet over kakebunnen mens den enda er lunken. Sett kaken til avkjøling.

Rett før servering pisker du kremfløte og sukker til en myk krem som du brer oppå den avkjølte kaken. La gjerne litt av kakebunnen og sjokoladekremen være synlig. Ringle over litt av karamellsausen og dryss peanøtter over. 


Kommentarer

Populære innlegg