Eplepai med vaniljekrem


Mørdeig: 

  • 150 g hvetemel
  • 100 g smør/ margarin
  • 50 g melis
  • 2 ss vann

Bruk romtempererte ingredieser, kna deigen sammen og legg den kjølig en halv time.


Vaniljekrem:

  • 2 eggeplommer
  • 1 1/2 dl h-melk
  • 1 1/2 dl kremfløte
  • 50 g sukker
  • 15 g maisennamel
  • 1/4 vaniljestang eller 3-4 ts ekte vaniljesukker


Rør alle ingrediensene sammen i en kjele. Varm til kremen tykner. Hell over i en beholder og sett kjølig.


  • 3-5 epler skrelles og skjæres i biter. Legg gjerne i en bolle med vann tilsatt litt sitronsaft (så unngår de at de blir så brune).

Eplegele:

  • 2 dl eplejus
  • 2 plater gelatin

Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Varm jusen, rør ut gelatinen og hell over eplekaken. Sett kjølig til geleen er stiv. Det er ikke sikkert du trenger alt, men lag heller litt for mye enn for lite.


Slik gjør du:
Start med å lage mørdeigen. La den hvile 30 minutter i kjøleskap.

Kok vaniljekrem. Oppbevar kjølig.

Kjevle mørdeigen ca. 2-3 mm tykk og kle en paiform ca. 24 cm med mørdeigen. Sett kjølig 10 min.

Prikk deigen. Ha et bakepapir, folie eller cling film av høy kvalitet over formen og fyll på med erter, linser, ris, mynter eller noe annet som leder varme.

Stek bunnen på 200 grader i ca. 15 minutter. Fjern erter og stek videre på nederste rille til mørdeigen har en gyllen farge (ca. 10-15 min).

Stryk utover vaniljekremen. Skjær eplebitene i skiver på ca. 3 mm tykkelse. Legg i et fint mønster over rosinene/ vaniljekremen.

Stek på 200 grader til eplene såvidt er møre (15-20 min):

Avkjøl og legg på en gele av eplejus. Kan lages dagen før den skal spises.

Kommentarer

Populære innlegg