Skolebrød






  • 1 kg hvetemel
  • 500 ml helmelk
  • 150 g sukker
  • 15 g salt eller etter smak
  • 15 g kardemomme
  • 1 stk  egg stort
  • 50 g gjær fersk
  • 150 g smør i terninger

Slik gjør du
1. Boller: Ha alle ingredienser unntatt smøret i en eltebolle, elt 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen. Tilsett smør i små terninger, elt deigen til den slipper kantene på bollen og alt smør er eltet godt inn, ca. 15 minutter. Legg deigen i en egnet bolle, og la den heve i 1,5 timer.

2. Del deigen i boller på ca. 150 gram. Sett dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg, og trykk et godt hull i midten på bolen med fingrene.

3. Fyll vaniljekrem i en sprøytepose, og sprøyt kremen i hullene. Stek skolebollene ved 175 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist. Smør melisglasur rundt kremen, og dypp bollene i tørket kokos.

Hjemmelaget vaniljekrem:
  • 500 ml helmelk
  • 100 g sukker
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 4 stk  eggeplomme
  • 40 g maizena
4. Vaniljekrem: Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene med en kniv. Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen, og varm forsiktig opp til kokepunktet.

5. Pisk eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Hell over den kokende melken, og rør med en visp hele tiden.

6. Ha blandingen tilbake i kjelen, og la det koke sakte opp. Rør hele tiden med visp så det ikke svir seg.

7. Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.

8. Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie når den er kald. Rør den glatt før bruk.

Kommentarer

Populære innlegg