Skolebrød
- 1 kg hvetemel
- 500 ml helmelk
- 150 g sukker
- 15 g salt eller etter smak
- 15 g kardemomme
- 1 stk egg stort
- 50 g gjær fersk
- 150 g smør i terninger
Slik gjør du
1. Boller: Ha alle ingredienser unntatt smøret i en eltebolle, elt 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen. Tilsett smør i små terninger, elt deigen til den slipper kantene på bollen og alt smør er eltet godt inn, ca. 15 minutter. Legg deigen i en egnet bolle, og la den heve i 1,5 timer.
2. Del deigen i boller på ca. 150 gram. Sett dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg, og trykk et godt hull i midten på bolen med fingrene.
3. Fyll vaniljekrem i en sprøytepose, og sprøyt kremen i hullene. Stek skolebollene ved 175 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist. Smør melisglasur rundt kremen, og dypp bollene i tørket kokos.
Hjemmelaget vaniljekrem:
- 500 ml helmelk
- 100 g sukker
- 0.5 stk vaniljestang
- 4 stk eggeplomme
- 40 g maizena
4. Vaniljekrem: Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene med en kniv. Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen, og varm forsiktig opp til kokepunktet.
5. Pisk eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Hell over den kokende melken, og rør med en visp hele tiden.
6. Ha blandingen tilbake i kjelen, og la det koke sakte opp. Rør hele tiden med visp så det ikke svir seg.
7. Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.
8. Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie når den er kald. Rør den glatt før bruk.
Kommentarer
Legg inn en kommentar