Skolebrød - surdeig




Til to brett med skolebrød (ca 20 stk):

  • ca 1 dl surdeig (husk å mat opp 12 - 24 timer før bruk for godt resultat)
  • 2 liter hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 200 g smeltet smør
  • 2 ts kardemomme
  • 7 dl melk
  • 1 ts gjær


STEG 1:
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge om du bruker speltmel siden speltmelet fort blir seigt. Sett deigen tildekket på benken og la den få stå der i fred i 12 timer.

STEG 2:
Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Lag gjerne litt ekstra store boller siden det skal puttes litt vaniljekrem i midten av hver bolle. Etterhev i 1,5 time.

STEG 3:
Lag vaniljekrem etter oppskrift under. Eller bruk ferdig fra butikken.

STEG 4:
Lag en fordypning i midten av hver bolle med to fingre. Nå skal de ha hevet skikkelig. Fyll ca 1 ss vaniljekrem i hver bolle. Sett på ovnen på 230 grader og stek i 15 - 20 minutter.
Avkjøl bollene og pynt med et tynt lag melis og kokos.



Hjemmelaget vaniljekrem:

500 ml helmelk
100 g sukker
0.5 stk vaniljestang
4 stk  eggeplomme
40 g maizena

Hell melk og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene med en kniv. Ta frø og stang i melk- og sukkerblandingen, og varm forsiktig opp til kokepunktet.

Pisk eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Hell over den kokende melken, og rør med en visp hele tiden.

Ha blandingen tilbake i kjelen, og la det koke sakte opp. Rør hele tiden med visp så det ikke svir seg.

Når blandingen når kokepunktet, hell den straks gjennom en sil og over i en egnet bolle. Strø lett med litt sukker for å unngå snerk.

Sett vaniljekremen raskt til avkjøling. Dekk med plastfolie når den er kald. Rør den glatt før bruk.



Kommentarer

Populære innlegg