Lussekatter



  • 950-1000 g hvetemel
  • 5 dl melk (ca. 20 grader)
  • 1 g safran
  • 25 - 50 g gjær
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/4-1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger
  • 1 egg til pensling
  • Rosiner til dekor

Varm opp melken til ca. 20 grader og tilsett safran.
Ha alle ingredienser, med unntak av smøret, i bakebollen.
La deigen elte i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter.
Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving til omtrent dobbel størrelse. (30 - 90 min. avhengig av gjærmengde.)
Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i ca. 20 biter eller flere, avhengig av hvor store boller du vil lage. Form lussekattene slik du vil ha dem.
Fordel lussekattene på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 30 minutter. 
Pensle de ferdighevede lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og dekorer gjerne med rosiner. Stekes midt i ovnen ved ca. 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter.
Avkjøl lussekattene på rist.


Kommentarer

Populære innlegg