Sitronsnurrer
Briochettes à la crème au citron
Ingredienser:
Fransk gjærdeig:
- 25 g gjær
- 2,5 dl melk
- 110 g sukker
- 2 egg
- 525 g hvetemel
- 120 g smør
Sitronkrem:
- 4 eggeplommer
- 150 g sukker
- 120 g presset sitronsaft (se tips)
- revet skall av 2 sitroner
- 1 ss maizena (se tips)
- 100 g smør
Fremgangsmåte:
Start med å lage sitronkremen:
Ha eggeplommer, sukker, sitronjuice, sitronskall og maizena i en liten kjele. Varm opp sitronkremen over middels varme under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og rør i mykt smør i klatter.
Avkjøl kremen i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil da tykne ytterligere i konsistensen.
Briochettes:
Løs opp gjær i lunken melk. Rør i sukkeret og sammenpisket egg. Ha blandingen i en mikser med eltekrok. Ha i alt hvetemelet og kjør mikseren på full hastighet i noen minutter til deigen blir fast og smidig. Tilsett mykt smør i klatter og elt dette inn i deigen. Fortsett å elte til deigen lett slipper bollen (det tar ca 15 minutter). Heves i 1 time. (Har du ikke kjøkkenmaskin med eltekrok, kan du også gjøre knajobben for hånd, men det krever litt ekstra krefter.)
Del deigen i to og kjevle ut hver del til rektangler som er ca 20x30 cm. Smør over sitronkremen. Rull leivene sammen fra langsiden. Del hver rull opp i 10 skiver og legg disse i papirformer. Etterhev i 20 min.
Stekes midt i ovnen ved 190°C i 15-20 min, til bollene er gyldne. Avkjøl.
Sikt over melis til pynt.
Tips:
- Siden sitroner varierer så mye i størrelse, kan det være greit å veie opp mengden sitronsaft. 120 g sitronsaft får du som regel av 2-3 sitroner.
- Sitronkremen er en typisk Lemon curd, som jeg også har postet som egen oppskrift. Det skal vanligvis ikke være maizena i lemon curd, men jeg har tilsatt det her for at sitronkremen skal få litt ekstra tykkelse. Dette er gunstig i og med at bollene skal stekes, så unngår du at sitronkremen smelter for mye og renner ut av bollene.
- Disse bollene blir litt klissete på undersiden på grunn av sitronkremen, så det er lurt å sette bollene i muffinsformer før steking.
- Bollene kan fryses. Gi dem et melisdryss etter tining, så ser de som nylagde ut!
Kommentarer
Legg inn en kommentar