Lefsekling
- 3 dl fløyte (søt eller sur)
- 3 dl mjølk søt
- 125 g smør og 125 g margarin. Tilsammen 250 g.
- 1 neve sammalt rug (fint eller grovt)
- Kveitemjøl til passe deig ( 0.76 kg vart det brukt her)
Smuldre smør og mesteparten av mjølet. (Ikkje for lenge, då blir det deig, og det skal det ikkje bli.
Ha det oppi ein bolle.
Ha i fløyte og mjølk, litt og litt. Bland med f.eks. sleiv.
Ha i resten av mjølet til passe deig.
Sett i kjøleskap til neste dag.
Ha det oppi ein bolle.
Ha i fløyte og mjølk, litt og litt. Bland med f.eks. sleiv.
Ha i resten av mjølet til passe deig.
Sett i kjøleskap til neste dag.
Denne deigen gir 17 - 20 leiver.
- Tape fast eit gammalt putevar el.l. til kjøkkenbenken til å bake ut på.
- Lag til passelige evner.
- Ha rikeleg med mjøl der du legger emnet på kjevleflata. Ha også rikeleg med mjøl oppå.
- Kjevle forsiktig. Løsne på leiva om du ser at den klistrer seg. Ha då litt mjøl under der slik at den ikkje klistrer seg igjen.
- Trill leiva til slutt med mønstertrille.
- Når du er ferdig å kjevle koster du av overflødig mjøl.
- Steik leivene raskt. Takka vår var på 3 - 4. Steikte ca. 30 sek. på kvar side til det er brune flekker på leiva. "Prikk" med "spikertrille" når du steiker for å unngå bobler.
- Tørk av takka med papir mellom kvar leiv.
- Legg leivene under ullteppe, laken, plast (klypte bæreposer) og matpapir. Legger det over breidda på bordet. Legger leivene annankvar gong på kvar side.
- Brett over igjen for kvar leiv.
- La leivene avkjøle seg heilt før du smører dei med blanding av smør og sukker.
- Brett leiva sammen. Klypp i 4 biter. Reinklypp rundt kanten.
Lag passelige leiver. |
Strø mjøl under og over leiva før kjevling. |
Kjevle i veg. |
Ferdig kjevla leiv. |
Rull leive over på ein "pinne". |
Børst av overflødig mjøl. |
Prikk leiva når du steiker for at det ikkje skal bli bobler. |
Sjå om leiva er ferdig steikt med lysebrune flekker. |
Legg leivene under/mellom ullteppe, laken, plast og bakepapir for sakte avkjøling. Legg leivene annankvar gong på kvar side. |
Brett over igjen mellom kvar leiv. |
Klypp leivene i 4 biter etter at den er smurt og bretta. |
Reinklypp kanten. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar