Surdeigsbrød 1


Dette er mitt aller første surdeigsbrød
Ingredienser og utstyr:

  • 1 dl surdeigstarter
  • 1 liter vann (ca 20°C)
  • 1 ss salt
  • 800 gr. sammalt rug (Eller mest sammalt hvete om du heller ønsker det)
  • 200 gr. fint hvetemel
  • 100 gr. fint eller sammalt hvetemel for 2. heving
  • 2 stk brødformer á 1,5 liter
  • (Valgfritt: 50 gr. linfrø + vann for bløtlegging)
  • (Valgfritt: 200 gr. helkorn av rug/bygg/hvete.)

Første heving av surdeigen

Vi er nå klare for å bake vårt grove surdeigsbrød. Vi tar her utgangspunkt i at du har en  forhåndsvis ny surdeigskultur slik at hevetiden vil være fra 8-10 timer.

Fremgangsmåte:

Løs opp surdeigstarteren sammen med saltet og sukker i en del av vannet.
Tilsett resten av vannet og rør inn 800 gr. rugmel/sammalt hvete og 200 gr fint hvetemel.
Dekk til bollen og la stå i ca. 8-10 timer.
Linfrøene bløtlegges i ca 1 dl. vann i en separert bolle.
Nå vil surdeigen starte å formere seg i deigen og gradvis surne den. Dette gjør at deigen begynner å heve, siden gjærsoppen i kulturen vil produsere CO2. Smaker du på deigen vil du merke at den har fått en syrlig smak. Den lange hevetiden gjør også at det grove melet løser seg bedre opp og utvikler mer smak og bedre konsistens.

Ved å øke temperaturen i vannet vil man kunne korte ned hevetiden, og på den måten også kunne regulere surhetsgraden i brødet. Etterhvert som du får mer erfaring så kan du prøve deg litt frem.

Andre heving:

Du vil se litt bobler på toppen av bollen, og deigen vil ha hevet til ca. 30%. Rør den sammen og tilsett 100 gr. hvetemel.
Rør inn linfrøene og øs/hell deigen opp i 2 brødformer som er smurt med olje. Formene bør ikke fylles mer enn 3/4 slik at deigen ikke renner over i 2. hevning.
Dekk til formene og sett dem lunt i 2-4 timer, etter hvor raskt surdeigen din hever.

Steking av brødene:

Brødene skal nå ha hevet opp til kanten av formene og er klar for steking.
Sett brødene inn i en forvarmet ovn på 200 °C og la dem stå i 15 min før du senker temperaturen ned til 160 °C. La dem deretter stå i ca 1 time.
Når brødene er ferdigstekt tar du den ut av ovnen og lar dem stå i ca 10 min før du vipper dem ut av formene. Avkjøles på benken til de har nådd romtemperatur.
De ferdige brødene holder seg fint i 4-5 dager i romtemperatur. Hvis du ikke har spist dem opp innen den tid, burde du oppbevare dem videre i kjøleskap. Du kan også fryse brødene.

Kommentarer

Populære innlegg